O projektu

Projekat G-FEB ima za cilj unapređenje sistema stručnog obrazovanja i obuke (VET) u regionu Balkana stvaranjem inovativnih, tržišno specifičnih edukativnih rešenja.

Ova rješenja će ponuditi mogućnosti cjeloživotnog učenja i promovisati razvoj zelenih vještina i vještina održivosti među poduzetnicama. Projekat se odnosi na prevladavanje nekoliko izazova u regionu Balkana i u Turskoj, uključujući nizak kvalitet stručnog obrazovanje i obuke, nezaposlenost, posebno među ženama i ranjivim kategorijama, neusklađenost vještina sa tržištem rada i nedostatak zelenih inicijativa.

Ciljevi projekta obuhvataju razvoj VET kurikuluma o zelenom poduzetništvu, premošćavanje jaza između sektora stručnog obrazovanja i tržišta rada, kreiranje i jačanje kapaciteta VET nastavnika i trenera, jačanje saradnje između javnih i privatnih institucija i učesnika, razvoj zelenih i digitalnih vještina VET nastavnika, trenera i poduzetnica i obuke za žene u zelenom poduzetništvu.

Konzorcijum čini osam organizacija iz Grčke, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Turske i Austrije. Navedeni partneri će iskoristiti svoje ekspertize u stručnom obrazovanju i obuci, podržavati poduzetnica i olakšavati pristup tržištu rada, kako bi ostvarili visoko kvalitetne rezultate i maksimizirali uticaj na ciljne grupe.

Projekat G-FEB je dizajniran kako bi se naglasio značaj stručnog obrazovanja u sektoru zelenog poduzetništva i odgovornosti zajednice u transvormaciji ka zelenijim, održivijim praksama, u kombinaciji s pametnom specijalizacijom i digitalizacijom.

Ukratko o projekta uticaju na različite ciljne grupe:

Organizacije učesnice:

  1. Unaprijediće se stručnost u zelenijim praksama i uskladiti se sa metodama uticaja na životnu sredinu, što će pružiti podršku zelenim preduzećima.
  2. Programe obuka i mobilnosti će ocjenjivati učesnici i zainteresovane strane i time će se dobiti povratne informacije za unapređenje programa/aktivnosti, kako bi bili kvalitetniji i prepoznatljiviji.
  3. Mreže saradnika će se širiti s obzirom na to da 8 organizacija u ovom partnerstvu sarađuju sa svojim zainteresovanim stranama, podstičući buduću saradnju.
  4. Steći će iskustvo u upravljanju EU projektima, učiti o radnom ambijentu u EU okvirima i jačati korporativne kapacitete.

Treneri i polaznici obuka:

  1. Imaće mogućnosti za transnacionalno učenje kroz obuke i studijske posjete tokom kojih će steći nova znanja i dobiti informacije.
  2. Unaprijediće svoje vještine razmjenom prethodnih praksi i sticanjem novih vještina iz programa obuke.
  3. Profesionalna mreža će se proširiti uspostavljanjem kontakata sa zainteresovanim stranama iz drugih zemalja učesnica.
  4. Pojačaće se uloga ambasadora zelenih praksi, djelujući kao most između ovog novog pristupa i malih i srednjih preduzeća.

Mala i srednja preduzeća – MSP:

  1. Obezbijediće materijale i kadrove osposobljene za primjenu zelenije perspektive.
  2. Direktno će dobiti rezultate projekta za implementaciju, podstičući dalja istraživanja u cilju usvajanja zelenije prakse u poslovnom sektoru.
  3. Upoznaće se sa Erasmus programima i organizacijama s iskustvom u njihovom sprovođenju, što može dovesti do potencijalne buduće saradnje.

VET institucije:

  1. Na bolji način će identifikovati slabosti kroz materijale za obuku koje će obezbijediti G-FEB.

2. Angažovaće ljude iz osetljivih kategorija, posebno žene.